Utrikes

Tiktok senaste slagträt i bråket Kina–Indien

Tiktok har det senaste året blivit en av de hetaste apparna världen över.
Tiktok har det senaste året blivit en av de hetaste apparna världen över.
Foto: Jessica Gow/TT
Utrikes
Utrikes Beskedet att världens näst folkrikaste land förbjuder några av världens hetaste appar är en ny upptrappning av spänningarna mellan Indien och Kina. Men Tiktok avvisar att tjänsten kan fungera som ett spioneriverktyg för Kinas regim.
PREMIUM

Beskedet kom plötsligt i måndags – 59 mestadels Kina-anknutna appar bannlyses i Indien. Bland dem finns Tiktok och Wechat, populära tjänster med hundratals miljoner användare över hela världen.

Premiärminister Narendra Modis regering motiverar åtgärden med att apparna hotar "Indiens suveränitet och integritet, Indiens försvar, landets säkerhet och den allmänna ordningen", rapporterar medier i Delhi. Enklare uttryckt anklagas de för att kunna fungera som spioneriverktyg åt den kinesiska regimen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sju döda i turkisk flygkrasch

Utrikes
Utrikes

Ett militärt spaningsflygplan kraschade i ett bergsområde i provinsen Van i Turkiet, uppger landets inrikesminister Süleyman Soylu enligt statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Alla sju personer ombord omkom i olyckan.

Flygplanet lyfte för ett spaningsuppdrag vid halv sjutiden på onsdagskvällen. Drygt fyra timmar senare bröts all kontakt med flygplanet, som uppges ha kraschat in i en bergssida på berget Artos på 2 200 meters höjd.

Det är oklart vad som orsakade kraschen

Utrikes

Taiwan nästa efter Pekings hårda Hongkongtag?

Efter att tidigare inte känt någon större samhörighet med Hongkong och dess invånare, har taiwaneserna nu reagerat. Protester till stöd för den förr självstyrande regionen hålls bland annat i Taipei tidigare i somras.
Efter att tidigare inte känt någon större samhörighet med Hongkong och dess invånare, har taiwaneserna nu reagerat. Protester till stöd för den förr självstyrande regionen hålls bland annat i Taipei tidigare i somras.
Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med den nya säkerhetslagen i Hongkong går de små chanser som fanns till uppgörelse mellan Taiwan och Kinas kommunistregim upp i rök. Risken för ett militärt angrepp rycker närmare när spänningarna över Taiwansundet ökar, enligt bedömare.
Nu hänger mycket på USA.

Principen "ett land, två system", det som Storbritannien och Kina enades om för Hongkong vid överlämnandet 1997, togs från början fram av kommunistpartiet för att användas för Taiwan. Ön bröt sig loss från Kina 1949, när kommunisterna segrade i inbördeskriget, och fungerar sedan dess i praktiken som en självständig stat. Men enligt Peking är Taiwan en kinesisk provins, en utbrytarregion som ska återförenas med fastlandet.

– Hongkong skulle vara en förevisning för Taiwan av hur Peking kan tillåta en hög grad av självstyre inom sina gränser, säger Shelley Rigger, Taiwankännare och professor i statsvetenskap vid Davidson college i USA, till TT.

Men Taiwan har aldrig övertygats om Hongkonglösningen – vilket är en outsinlig källa till frustration för kommunistledningen, inte minst för president Xi Jinping.

Urgröpt system

När Peking nu går hårt åt Hongkong och genom den kritiserade nya säkerhetslagen där gröper ur "ett land, två system", anser bedömare att man också omintetgör en eventuell förhandlingslösning med Taiwan.

Taiwanesernas stöd för en försoning med Fastlandskina var visserligen "mycket litet" även innan, säger Steve Tsang, professor vid SOAS-universitetet i London.

– Men nu är stödet nog obefintligt, påpekar han.

Han får medhåll av Shelley Rigger.

– Nu ser Taiwan bevis för vad Kina är berett att göra med de territorier som de gör anspråk på.

"Våld oundvikligt"

I intervjuer har Joshua Wong, känd demokratiaktivist i Hongkong, länge sagt att Hongkong står först på tur, därefter Taiwan. Flera experter gör nu analysen att risken ökat för att Peking med våld ska gå framåt i Taiwanfrågan.

För Xi Jinping är Taiwan av högsta vikt, inte minst för att visa att Kina inte är ett land som viker ner sig eller kliver av ambitionerna att bli en världsmakt. 2017 gjorde Xi klart att Taiwans återförening med Kina ingår i hans stora plan – hans "kinesiska dröm". Nyligen varnade högt uppsatta medlemmar kommunistpartiet för att Kina kan komma att agera militärt om det inte finns andra sätt att stoppa ett självständigt Taiwan.

Parallellt har Peking ökat sin militära press på ön, genom övningar och intrång på taiwanesiskt luftrum.

– Peking kommer till slut att använda våld mot Taiwan. Jag ger det 10 till 15 år, säger Steve Tsang.

Han får medhåll av Harvardprofessorn Graham Allison. Han hävdade nyligen att det är en överhängande fara att Peking går in militärt i Taiwan, eftersom USA:s starka reaktioner på det som sker i Hongkong gjort Peking rasande.

"En helt annat liga"

För Taiwans framtid är USA avgörande. Dels i fråga om hur USA följer upp Hongkongbornas kringskurna friheter, men också hur Washington DC:s stöd för Taiwan utvecklas. Om USA inte tar i med hårdhandskarna mot det som skett i Hongkong kan Peking se det som ett kvitto på att landet inte heller kommer att agera tufft vid ett militärt ingrepp i Taiwan.

Men det amerikanska kongressen skulle av många anledningar agera om Kina gick in i Taiwan, säger både Steve Tsang och Shelley Rigger.

– Ett militärt angrepp är också i en helt annan liga än det man gjort i Hongkong, säger Rigger, som tror att kommunistledningen snarare kommer att avvakta.

– Det man gjort i Hongkong har stått Peking dyrt. Det tär på Kinas rykte.

Och Peking har ännu inte nått en position där dess ledare kan strunta i vad världen tycker, påpekar hon.

– De är förnuftigare än så. Och dessutom är Taiwan en helt annan utmaning, riskfylld och oförutsägbar.

Moa Kärnstrand/TT

Taiwans president Tsai Ing-wen tillträdde sin andra mandatperiod i våras, samtidigt som pressen från Fastlandskina på vad Peking anser är en utbrytarregion ökade. Tsai Ing-wen är Pekingkritisk, liksom många taiwaneser.
Taiwans president Tsai Ing-wen tillträdde sin andra mandatperiod i våras, samtidigt som pressen från Fastlandskina på vad Peking anser är en utbrytarregion ökade. Tsai Ing-wen är Pekingkritisk, liksom många taiwaneser.
Foto: AP/TT
Kinas president Xi Jinping vill se en återförening mellan Taiwan och Kina och har vid fler tillfällen uppmanat inblandade parter att 'inte lämna frågan åt kommande generationer'.
Kinas president Xi Jinping vill se en återförening mellan Taiwan och Kina och har vid fler tillfällen uppmanat inblandade parter att "inte lämna frågan åt kommande generationer".
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Våren 2019 blev samkönade äktenskap lagligt i Taiwan, något som knappast skulle vara aktuellt på fastlandet.
Våren 2019 blev samkönade äktenskap lagligt i Taiwan, något som knappast skulle vara aktuellt på fastlandet.
Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT

FAKTA

Fakta: Kina och Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig stat, men det anspråket har bara godkänts av ett fåtal länder runt om i världen. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.

Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan oppositionspartiet Kuomintang säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.

En undersökning från amerikanska forskningscentret Pew våren 2020 visade att få taiwaneser vill se nära politiska band till Peking. Åsikten väger särskilt tungt i den yngre generationen.

Taiwan är ekonomiskt välutvecklat och på flera sätt progressivt. 2019 blev det första land i Östasien att legalisera samkönade äktenskap.

Utrikes

Twitter hackat – falska inlägg publicerades

Bedragare har via kända profilers Twitterkonton försökt att komma över kryptovaluta. Arkivbild.
Bedragare har via kända profilers Twitterkonton försökt att komma över kryptovaluta. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Utrikes
Utrikes Flera högprofilerade Twitterkonton – som Kim Kardashians och Barack Obamas – hackades i ett bedrägeri.
Twitter stoppade under flera timmar ett antal konton från att publicera nya inlägg.

Twitter meddelade på tidigt på torsdagsmorgonen, svensk tid, att man upptäckt vad som troligen låg bakom hackningen, som ledde till att flera stora namn publicerade uppmaningar om att sätta in bitcoin på ett konto, med löften om att få tillbaka dubbelt så mycket pengar.

Enligt Twitter har hackarna riktat in sig på administratörer på plattformen som hade tillgång till kontona.

– Det här verkar vara den värsta hackningen av en större sociala medier-plattform hittills, säger Dimitri Alperovitch, medgrundare till cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike.

Twitters vd Jack Dorsey beskriver det som en tuff dag för bolaget.

"Vi mår alla fruktansvärt dåligt över att det här hände", skriver han på plattformen.

Vill ha bitcoin

Till de drabbade hör bland andra teknikjätten Apple, entreprenören Elon Musk, Amazon-vd:n Jeff Bezos, den amerikanske presidentaspiranten Joe Biden, tidigare presidenten Barack Obama, Microsoftmedgrundaren Bill Gates, liksom kändisprofiler som Kanye West och Kim Kardashian. Tillsammans når de hundratals miljoner följare.

Från kontona har det publicerats inlägg med något varierade budskap, där det hävdas att man har en halvtimme på sig att skicka olika belopp i kryptovalutan bitcoin till personens konto, för att sedan få dubbelt så mycket tillbaka.

Det finns uppgifter om att bedragarna därigenom kommit över bitcoin värda över 100 000 dollar, som sedan slussats vidare till andra konton.

Fryste konton

Twitter blev snabbt medvetna om problemen, och en dryg timme efter att fejkinläggen börjat publiceras fattade bolaget beslutet att stoppa en del av de drabbade användarna från att överhuvudtaget publicera nya inlägg. Även andra åtgärder, som återställning av lösenord, infördes för vissa användare.

Efter ytterligare några timmar uppgav bolaget att de flesta drabbade återigen kunde publicera inlägg, även om fortsatta störningar var att vänta.

Utrikes

Övergiven oljetanker utanför Jemen oroar FN

En läcka från ett externt rörsystem ombord på den övergivna oljetankern FSO Safer år 2019.
En läcka från ett externt rörsystem ombord på den övergivna oljetankern FSO Safer år 2019.
Foto: I.R. Consilium/AP/TT
Utrikes
Utrikes FN varnar för en potentiell katastrof om en övergiven oljetanker utanför Jemens kust börjar läcka.

Det 45 år gamla fartyget har 1,1 miljoner fat råolja ombord, och ett läckage kan slå hårt mot marinlivet i Röda Havet, och de människor som är beroende av fiske i området.

Fartyget har legat för ankar i fem år, i princip utan underhåll sedan kriget i landet inleddes. Oljetankern skulle kunna gå sönder eller explodera, vilket enligt experter skulle kunna ta årtionden för områdets att återhämta sig från miljömässigt.

FN:s säkerhetsråd har skickat detaljerna i en plan för fartyget till Huthirebellerna, som kontrollerar närliggande hamnstaden al-Hudaydah (Hodeida). Tanken är att skicka en inspektionsgrupp till fartyget för att utföra mindre reparationer, vilket FN uppgett att den Iranstödda rebellgruppen gått med på.

Men Huthirebellerna gick med på en liknande plan förra året, bara för att dra tillbaka stödet i sista stund.

– Tiden håller på att rinna ut för oss att agera på ett samordnat sätt för att förhindra en hägrande miljömässig, ekonomisk och humanitär katastrof, sade Inger Andersen, chef för FN:s miljöprogram, inför FN:s säkerhetsråd.

Huthirebellerna har anklagats för att använda hotet om en miljökatastrof för att tillskansa sig den värdefulla lasten. De vill säkra oljan för att få resurser att kunna betala ut löner. Jemens regering hävdar å sin sida att man vill använda värdet för humanitära projekt i landet.

Utrikes

Fördel socialdemokraterna i Nordmakedonien

En väljare med munskydd lägger sin röst i det nordmakedonska parlamentsvalet i Skopje.
En väljare med munskydd lägger sin röst i det nordmakedonska parlamentsvalet i Skopje.
Foto: Boris Grdanoski/AP/TT
Utrikes
Utrikes Valet i Nordmakedonien är mycket jämnt. Men med nästan alla röster räknade har premiärministern Zoran Zaevs EU-vänliga socialdemokratiska parti en nätt ledning.
PREMIUM

Sittande socialdemokratiska SDSN, med premiärminister Zoran Zaev i spetsen, har en knapp ledning med 35,9 procent mot utmanaren, nationalistiska VMRO-DPMNE på 34,5 procent med 95 procent av rösterna räknade i onsdagens val.

I ett segertal säger Zaev att hans parti har tre stolars övertag i parlamentet med 120 ledamöter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Därför ska du investera i ett trygghetslarm

Minifinder.se Trygghetslarm är en produkt som blir allt vanligare på marknaderna världen över, inte minst i de länder där antalet äldre ökar och där det finns en stor oro för personliga intrång eller övergrepp. Med tanke på att ett trygghetslarm är ett slags individuellt larm som fästs på en viss person kan man med ett sådant få akut hjälp vid behov, till exempel om du ramlat. Alla kan få nytta av att investera i ett trygghetslarm för en säkrare vardag!

Vad är ett trygghetslarm?

Ett trygghetslarm är en säkerhetsprodukt som har utvecklats för att människor i olika åldrar ska ges möjligheten att skapa en tryggare vardag. Trygghetslarm är en typ av individuellt larm som är kopplat till en viss användare, och som i sin tur är kopplat till en larmcentral eller trygghetsjour.

Tanken med produkten är att de som känner sig vara i en riskzon, till exempel äldre eller de som bor i ordinära boenden, ska ges möjligheten att direkt kunna larma vid akuta ärenden. Det kan vara allt från att en äldre person har ramlat till att en utsatt person blivit utsatt för ett personligt intrång. Konceptet bygger på att användaren ska få en tryggare vardag med hjälp av det individuella larmet!

Trygghetslarm blir allt vanligare

Det är ett faktum att både tillverkning och användning av trygghetslarm blir allt vanligare, och att exempelvis många äldreboenden inkluderar de smarta säkerhetsprodukterna i sitt system för de äldre.

Trots ett större intresse för trygghetslarmen i sig så är det många kommuner och landsting som upplever att framförallt deras äldre och de olika äldreboendena inte får tillräckligt med hjälp när det kommer till just socialtjänstinsatser och olika hjälpmedel, där insatsen för trygghetslarm minskat.

De individuella larmen har tagit sig in på de olika marknaderna och har även fått ett någorlunda uppskjut inom de olika sociala tjänsterna, men det är ändå inte tillräckligt för att alla ska kunna få den hjälp de behöver utefter sina specifika behov.

Larmen skapar en tryggare vardag

Den påtagligt minskade användning av trygghetslarm inom bland annat äldrevården har gett starka effekter på såväl de arbetande som de äldre, som faktiskt är de som blir lidande av den bristfälliga insatsen. Med tanke på att trygghetslarmen i de allra flesta fall är uppkopplade till en operatör finns det också risker för att de slutar fungerar vid avbrott.

Framförallt de äldre människorna känner sig i många fall otroligt beroende av sina trygghetslarm, och i och med att de vänjer sig vid det faktum att de alltid bär med sig sitt trygga larm precis intill sig så kan ett icke fungerande larm vara riktigt läskigt. Ett avbrott kan därmed göra att de äldre blir ängsliga, och även vårdpersonalen får större orosmoment då de äldre inte har samma tillgång till att kunna larma direkt.

Underlättar för vårdpersonal

Ett trygghetslarm kan verkligen skapa en tryggare vardag, och motsatsen gäller då om de inte fungerar eller ens existerar från första början. Inte bara kan ett trygghetslarm skapa en tryggare och säkrare vardag för speciellt utsatta personer, utan de möjliggör också att patienter kan få bästa möjliga vård i tid.

I och med att trygghetslarmen möjliggör för vårdpersonal och andra arbetande inom socialtjänsten att hålla betydligt bättre koll på sina patienter, däribland äldreboenden inräknat, kan denna säkra uppfinning också bidra till förbättrad vård. Trygghetslarm kan lösa många problem och öppna nya dörrar för att öka kvalitén på vårdsektorn.

En trygg framtid med trygghetslarm

Med andra ord kan vi sammanfatta det som att trygghetslarm är en riktigt smart lösning som kan skapa en tryggare och säkrare vardag för alla människor som är i behov av lite extra uppsikt och omsorg. Så länge personen själv kan kontrollera det och har möjligheten att larma vid akuta ärenden kan det underlätta väldigt.

Trygghetslarm kan användas av alla som har ett behov av det, inte minst för att lösa många problem inom vården. Kanske är det nyckeln till en tryggare framtid, och framförallt en möjlig nyckel till att framtidens sjukvård ska kunna bli så mycket bättre på alla olika sätt!

Utrikes

Färre barn får vaccin i coronakrisens spår

En pojke får difterivaccin i Jemen i en bild från september förra året.
En pojke får difterivaccin i Jemen i en bild från september förra året.
Foto: Hani Mohammed/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet barn som vaccineras mot kikhosta, difteri och stelkramp i världen minskade under årets första fyra månader till följd av pandemin.
PREMIUM

Det är första gången som antalet barn som vaccineras minskar på nära 30 år, enligt en undersökning från FN-organen WHO och Unicef. Av de 80 länder som svarat på frågor om barnvaccinprogrammen uppger tre fjärdedelar att de drabbats till följd av pandemin.

Brist på skyddsutrustning hos vårdarbetare, reserestriktioner och en motvilja hos vårdarbetare att lämna hemmet nämns som orsaker till minskningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Bolsonaro fortsatt coronapositiv

Begravningar vid gravplatsen Vila Formosa i São Paulo.
Begravningar vid gravplatsen Vila Formosa i São Paulo.
Foto: Andre Penner/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Brasiliens president Jair Bolsonaro har återigen testat positivt för coronaviruset.

Han uppger att han mått bra under sjukdomsperioden, och hade hoppats på att återvända till arbetet i veckan om han testat negativt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tunisiens premiärminister Fakhfakh avgår

Tunisiens premiärminister Elyes Fakhfakh lämnar in sin avskedsansökan efter fem månader på posten. Arkivbild.
Tunisiens premiärminister Elyes Fakhfakh lämnar in sin avskedsansökan efter fem månader på posten. Arkivbild.
Foto: Hassene Dridi
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Tunisiens tämligen nytillträdde premiärminister Elyes Fakhfakh kastade in handduken på onsdagen, då hans mandat ifrågasatts och en misstroendeomröstning i parlamentet hotade.

Fakhfakhs beslut innebär att den politiska instabiliteten i Tunisien ökar. Läget i landet är redan ansträngt på grund av den svåra ekonomiska situation som coronapandemin innebär.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL