Kultur och nöje

Duo med kriminologisk ansats som ännu lockar

Foto: SvD/TT och omslag
Kultur och nöje
Litteratur Idén föddes för tre år sedan när Johan Erlandsson såg en annons om att ”Becklägenheten” i Stockholm var till salu. Nu är det dags för ”Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for” att möta läsarna.
– Maj var väldigt öppen och omtänksam men kunde också vara drastisk mot saker som hon inte tyckte stämde, hon var ju journalist i botten, säger han om de samtal med Maj Sjöwall som var den viktigaste delen av bokarbetet.

Journalisten och författaren Johan Erlandsson är född 1977, två år efter att den sista delen av Maj Sjöwall och Per Wahlöös tio böcker långa deckarserie Roman om ett brott kom ut. Han är inte någon speciellt inbiten deckarläsare men minns tydligt vilket starkt intryck böckerna gjorde på honom som tonåring.

- Jag var mellan 15 och 17 år när jag läste dem och bodde i Täby. Att åka in till Stockholm var väldigt spännande då och tjusningen med böckerna var framförallt Stockholmsskildringarna och den tiden, 70-talet, som de utspelades under, berättar han på telefon från Midsommarkransen där han bor numera.

- Sedan tyckte jag så klart att de var spännande. Det fanns ett drama i dem, så som bra deckare har och som gör att man vill veta hur det går. Samtidigt gick nog det politiska mig helt förbi vilket är lite märkligt då det, framförallt i de senare böckerna, är så påtagligt.

Författaren och journalisten Johan Erlandsson har skrivit ”Boken om Beck och om Sjöwall Wahlöö och tiden som for”.
Foto: Johan Bergmark

Fördjupningen lockar

Johan Erlandsson arbetar sedan 2001 som reporter på tidningen Kommunalarbetaren men har också hunnit med att skriva böcker - en biografi om Allan Edwall 2009 och Desertörerna, om de amerikanska krigsvägrare som flydde Vietnamkriget till bland annat Sverige, som kom ut 2016. Det som lockar honom med bokskrivandet är möjligheten att få fördjupa sig mer än man kan göra i ett tidningsreportage.

- Att få grotta ner sig i något och samtidigt utveckla sitt skrivande är väldigt givande, säger han. Och om man kan berätta något som kan ge något för andra är det värt arbetet.

Johan Erlandsson är alltid på jakt efter spännande berättelser och det var det som fick honom att reagera på annonsen om ”Becklägenheten” - det vill säga den lägenhet där Beckfilmernas scener mellan Peter Haber som Martin Beck och Ingvar Hirdwall som grannen spelades in.

- I samma veva såg jag också My Lindbergs dokumentär om Maj Sjöwall och kände att här fanns något att skriva om och att berätta, säger han.

Det här var tidigt våren 2017 och Johan Erlandsson kontaktade Piratförlagets dåvarande chef Ann-Marie Skarp med sin idé. Hon kontaktade i sin tur Maj Sjöwall för att få hennes godkännande.

- Maj fick läsa min bok om Allan Edwall och skrev sedan kort till Ann-Marie att vi kör och att hon ”gillade den här killen”, berättar Johan Erlandsson. Det var väldigt skönt. Utan hennes godkännande hade det blivit betydligt svårare och en helt annan bok. Om det ens hade blivit någon.

Tonvikt på mötena med Maj

Den långa och lockande titeln ”Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for” sammanfattar väl innehållet som kombinerar en skildring av Maj Sjöwall och Per Wahlöös liv tillsammans och var för sig och deras gemensamma författarskap med att följa böckernas och huvudkaraktärernas utveckling och hur de fungerar idag. Boken tar också upp alla filmatiseringar och fristående filmer och det internationella genomslaget.

- Det som slog mig när jag började arbetet och som också gjorde att det förändrades under tiden var att jag insåg hur stora Sjöwall Wahlöö är utomlands, säger Johan Erlandsson. Jag visste att de var i princip helgonförklarade i Sverige men när jag tog kontakt med vissa författare utomlands, till exempel Jonathan Franzen och Jack Reacher som skrivit förord till översättningar, insåg jag hur stora de är även där.

- Jag ville så klart ha tonvikt på mina möten med Maj och på hennes och Pers gemensamma liv men det vore fel att inte berätta om böckerna de skrev också. Jag kände också att om man ska prata om Sjöwall Wahlöö med en yngre läsekrets i dag är filmerna en ingång.

Maj Sjöwall gick bort 29 april i år, 84 år gammal.
Foto: Johan Nilsson/TT

Att mötena med Maj Sjöwall, som gick bort tidigare i år, är centrala är uppenbart. Redan i första kapitlet möter läsarna henne på Ven där hon kommer susande i en golfbil för att möta Johan Erlandsson.

- Maj var väldigt öppen direkt, beskriver han. Visst var första samtalet lite att vi kände på varandra men hon började genast berätta om 50-talets Stockholm och sin uppväxt. Hon var mycket generös i sitt berättande och hade ett otroligt minne för historier. Ju mer vi sågs desto mer öppnade hon upp och hon lät mig också läsa sin dagbok. Samtidigt var hon också drastisk när det var saker hon inte tyckte om. Det här har du fått helt fel kunde hon säga bestämt. Hon var ju gammal journalist och hård mot saker som inte stämde.

Mörkare sidor

Maj Sjöwall och Per Wahlöös förhållande var både kärleksfullt och uppslukande liksom deras gemensamma arbete men Johan Erlandsson ryggar inte för de mörkare sidorna som också fanns där - missbruk, ekonomiska svårigheter och att Per Wahlöö vid flera tillfällen misshandlade Maj Sjöwall.

- När jag fick veta att Maj blivit slagen av Per åkte jag direkt ner till henne. Jag ville få det bekräftat från henne själv om det skulle skrivas. Vi pratade om hur det var med våra barn, drack vodka och när vi kom in på Per frågade jag om de stämde att han slog henne. Ja, så var det, svarade hon då. Jag tror att hon var på en punkt i livet där hon kände att hon inte hade så mycket att dölja längre och också kände att det mesta var så länge sedan att hon kunde berätta om det.

Johan Erlandsson tar i kapitlet ”Gratishoror och idealkvinnor” också upp kvinnorollerna i Roman om ett brott och hur det finns inslag man som läsare i dag reagerar på.

- Framförallt passagen med Teresa Camarao som våldtas och sedan blir nymfoman och prostituerad känns urtida och även obehaglig, säger han. Där ser man att tiden runnit ifrån böckerna. Samtidigt är det inte på något sätt en genomgående usel kvinnosyn. Då hade jag nog inte velat skriva om dem.

Vad är det som gör dem värda att läsas i dag?

- Till exempel den kriminologiska ansatsen som Maj och Per har. Man ser det tydligt i bland annat Mannen på balkongen. Där skriver de om hur polisen får mer och mer redskap och att domstolarna får möjlighet att sätta folk i fängelse längre tid men att brottsligheten inte försvinner för det. Mannen på balkongen som står och spanar på småflickor står kvar ändå. Det är något annat som skapar brottsligheten. Där har de en poäng som fortfarande är aktuell. Sedan är de också spännande. Tänk bara på Den vedervärdige mannen från Säffle som utspelas under ett halvt dygn och är så oerhört tät. Böckerna, framförallt de första sju, känns så autentiska. Så här var det, så här gick polisarbetet till.

Maj Sjöwall och Per Wahlöö på en bild från 1965, samma år som första boken i Roman om ett brott, Roseanna kom ut..
Foto: SvD/TT

Releasefest i en park

Förutom Maj Sjöwall har Johan Erlandsson också intervjuat barn, vänner och släktingar till paret liksom utländska författare som Jonathan Franzen och Jack Reacher. Han har också pratat med litteraturprofessorn Johan Svedjedal, deckarforskaren Karl Berglund och så Jan Arnald som under sin deckarförfattarpseudonym Arne Dahl är en av Sjöwall Wahlöös nutida arvtagare.

- Arne Dahls böcker ligger så nära Sjöwall Wahlöös i sitt samhällsskildrande och han kände också Maj väl så det var viktigt att ha med honom, säger Johan Erlandsson. Sedan hade jag gärna även haft med Leif GW Persson, som också är en så tydlig efterföljare, och Liza Marklund, men de tackade nej.

I mitten av augusti kommer Boken om Beck ut men coronapandemin gör att det inte är så mycket inplanerat runt släppet. En releasefest blir det i alla fall i en park i Midsommarkransen.

- Det är jag väldigt glad för, säger Johan Erlandsson. Det är många vänner till mig och också släktingar till Maj som kommer på festen. Det ska bli väldigt roligt.

- Sedan hade det så klart varit jättefint att få dela den här dagen med Maj. Även om familj och nära vänner så klart sörjer henne mest så lärde jag känna henne nu på slutet och saknar henne mycket.

Inspelning av filmen Mannen på taket.
Foto: Bertil Ericson

FAKTA

Johan Erlandsson om ...

... vilken av Sjöwall Wahlöös tio böcker som är hans favorit:”Det är nog Den vedervärdige mannen från Säffle. Den är väldigt tät, har en bra Stockholmsskildring och deras engagemang mot polisbrutalitet kommer fram som tydligast här. Men den har hård konkurrens av Mannen på balkongen. Där finns det gråa, den här slitne gubben som står där och tänder fimp på fimp. Det är jäkligt bra skildrat.”

... vilken filmatisering han föredrar: ”Det finns bra filmer i alla omgångar tycker jag, även i Peter Haber-filmerna. men ska man lyfta någon blir det Bo Widerbergs Mannen på taket. Den går inte att komma förbi men det är också svårt att jämföra de andra med den. Widerberg hade enorma resurser och så Carl-Gustaf Lindstedt som Martin Beck, det är så himla oväntat.”

... hur många gånger han läst om böckerna under arbetet med sin bok: ”Jag läste bara om dem två gånger så det är inte så att jag tröttnade. Jag kan absolut komma tillbaka till dem endera dagen.”

... favoriter bland dagens deckarförfattare: ”Ferdinand von Schirach och Pontus Ljunghill. De är författare jag återkommer till.”

FAKTA

Bokfakta

Böcker av Johan Erlandsson:

Då kan man lika gärna kittla varandra, en bok om Allan Edwall (2009)

Desertörerna (2016)

Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for (2020)

Böckerna som ingår i Maj Sjöwall och Per Wahlöös serien Roman om ett brott:

Roseanna (1965), Mannen som gick upp i rök (1966), Mannen på balkongen (1967), Den skrattande polisen (1968), Brandbilen som försvann (1969), Polis, polis, potatismos! (1970), Den vedervärdige mannen från Säffle (1971), Det slutna rummet (1972), Polismördaren (1974), Terroristerna (1975)

Kultur och nöje

Ekologisk ondska i thrillern "Partisan"

Fares Fares (tv) och Johan Rheborg spelar huvudrollerna i Viaplays nya originalserie 'Partisan', där ekobönder ruvar på våldsamma hemligheter.
Fares Fares (tv) och Johan Rheborg spelar huvudrollerna i Viaplays nya originalserie "Partisan", där ekobönder ruvar på våldsamma hemligheter.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ett slutet samhälle där godhjärtade odlare förbarmar sig över ungdomar som hamnat snett. Den vackra fasaden visar sig ha mörka rötter i Fares Fares och Amir Chamdins nya thrillerserie "Partisan".

– För mig handlar det bara om att svara så kryptiskt som möjligt så att du känner att du har fått ett svar utan att du fått ett, säger Fares Fares och skrockar.

Det är inte bara han som är hemlighetsfull. Hela ensemblen för Viaplays nya originalserie "Partisan" har samlats för intervjuer på ett hotell i Stockholm och alla är måna om att inte avslöja för mycket.

Handlingen kretsar kring mikrosamhället Jordnära någonstans på den svenska landsbygden. Där odlas ekologiska grönsaker, det tränas gymnastik på elitnivå och ungdomar utan familj kan få husrum och lära sig disciplin. All skärmtid är förbjuden. Samtidigt finns en dold agenda om att "bevara arvet" i den lilla gemenskapen.

– Samhällskritiken, om du vill kalla det så, har funnits med från början och vi har varit väldigt noga med hur mycket som släpps ut i varje avsnitt. Det har varit mest spännande och roligt att försöka få fram subtilt, säger Fares Fares.

"Se förbi den perfekta ytan"

Utöver att han har varit med och författat manus spelar Fares också huvudrollen som Johnny, den nye chauffören med oklar agenda. Första avsnittet inleds med att Johnny plockar upp tonårssystrarna Nicole och Maria, två struliga tjejer som skickas till Jordnära för att få ordning på sina liv.

– Marias och Nicoles bakgrundshistoria är jättemörk och Marias syn på sig själv är väldigt dålig, säger Ylvali Rurling som spelar den yngre av systrarna.

– I hennes ögon har allt som hänt henne varit hennes fel. Det var verkligen svårt att komma in i, för när jag ser henne utifrån är det inte alls den bilden jag får av henne.

Att saker inte är som de verkar blir uppenbart för storasystern Nicole, som känner sig instängd, övervakad och gör uppror mot de rigida reglerna.

– Det finns en stark tanke bakom varför man har gjort den här serien, säger Sofia Karemyr som spelar Nicole. Jag hoppas att det lämnar ett avtryck i människor så att de ser förbi den perfekta ytan och vad personen man träffar kanske egentligen tycker. Att det är viktigt att tänka sig för.

Otypisk gangster

Regissören Amir Chamdin ville inte att Jordnära skulle vara en sekt, det hade inte funkat i en svensk kontext.

– I svenska medier generellt kan det lätt bli "han är en galning, han är med i en sekt". Nej vänta nu, det är en business. Det blev farligare för mig, säger Amir Chamdin.

Han påpekar att alla som skapar film och tv-serier har ett ansvar att inte förstärka stereotyper, exempelvis "gangsters med kavaj och tjock guldlänk på Stureplan" och att idén om sekter är typisk för mångas uppfattning om folk på landsbygden.

TT: Fundamentalistiska eko-hippier träffar man ju bara i Stockholm.

– Jag vet! Egentligen känns det som att de är stadsfolk. Den stora grejen var att få göra någonting spännande i en miljö där vi sällan filmar, även fast vi bor här, säger Amir Chamdin.

"Djupt oskön"

Johan Rheborg spelar den hängivne odlaren Kent, en spindel i nätet på Jordnära som skådespelaren själv beskriver som "djupt oskön". Enligt Rheborg är "Partisan" speciellt aktuell i Sverige 2020.

– Det här med att man ska skärma in och bevara, det ligger ju i tiden som fan. Vi får se hur det blir efter pandemin, den kommer kanske att förändra den globala attityden som jag alltid älskat, att det är fritt att träffa människor och att världen tillhör alla. En annan typ av människor tycker att vi ska knätofsdansa och äta inälvor här i Sverige, säger Johan Rheborg.

Anna Björk spelar Jordnäras matriark Maude, en rollfigur som Björk kände stod så långt från henne själv att hon ibland mådde lite illa efter vissa scener.

– Det som ändå avgör är att serien belyser faran med en massa strömningar i samhället. Jag hoppas att den kan väcka rätt typ av frågor, säger Anna Björk.

Kristoffer Viita/TT

Anna Björk spelar matriarken Maude, en problematisk 'boss lady' i Jordnära. Björk säger att hon fick 'tänka efter både en och två gånger' när hon läste manus innan hon tackade ja.
Anna Björk spelar matriarken Maude, en problematisk "boss lady" i Jordnära. Björk säger att hon fick "tänka efter både en och två gånger" när hon läste manus innan hon tackade ja.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sofia Karemyr (tv) och Ylvali Rurling spelar systrarna Nicole och Maria som blir 'sommarbarn' i det lilla samhället Jordnära, där mycket mörker ligger begravt under ytan.
Sofia Karemyr (tv) och Ylvali Rurling spelar systrarna Nicole och Maria som blir "sommarbarn" i det lilla samhället Jordnära, där mycket mörker ligger begravt under ytan.
Foto: Henrik Montgomery/TT
'Det obehagliga finns i det du inte ser. Att göra ett monster som ser oansenligt ut, det tycker jag är det läskigaste', säger Johan Rheborg, som spelar den hängivne och lynnige odlaren Kent, Rheborgs första roll i en thriller.
"Det obehagliga finns i det du inte ser. Att göra ett monster som ser oansenligt ut, det tycker jag är det läskigaste", säger Johan Rheborg, som spelar den hängivne och lynnige odlaren Kent, Rheborgs första roll i en thriller.
Foto: Henrik Montgomery/TT
'Med alla roller jag gör försöker jag ha massor av lager som det aldrig pratas om eller syns men som jag tror lyser igenom när det känns som en välarbetad rollperson', säger Fares Fares, som skrivit manus och spelar den mystiske chauffören Johnny i 'Partisan'.
"Med alla roller jag gör försöker jag ha massor av lager som det aldrig pratas om eller syns men som jag tror lyser igenom när det känns som en välarbetad rollperson", säger Fares Fares, som skrivit manus och spelar den mystiske chauffören Johnny i "Partisan".
Foto: Henrik Montgomery/TT
'Det här är bara underhållning, det är inte en politisk serie. Samtidigt blir allt politiskt', säger regissören Amir Chamdin om sin nya originalserie 'Partisan'.
"Det här är bara underhållning, det är inte en politisk serie. Samtidigt blir allt politiskt", säger regissören Amir Chamdin om sin nya originalserie "Partisan".
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: "Partisan"

Genre: Thriller

Regi: Amir Chamdin

Skådespelare: Johan Rheborg, Anna Björk, Fares Fares, Sofia Karemyr med flera.

Antal avsnitt: 5

Premiärdatum: 16 augusti 2020 (Viaplay)

Åldersgräns: 15 år

FAKTA

Fakta: "Partisans" ensemble om...

...Fares Fares om sin "comeback":

– Jag har längtat efter att göra någonting på svenska för att det var så länge sen. Jag ser det inte som någon "comeback" som vissa har kallat det. Anledningen till att jag inte gjort något i Sverige på länge är att jag inte har hittat ett projekt som är roligt. Jag jobbar med andra saker utomlands fortfarande. Jag hoppas att det inte tar tio år igen innan nästa gång jag gör något på svenska.

...om att lära sig köra lastbil:

– Jag försökte faktiskt hinna ta körkort så jag pluggade och övningskörde. Om jag får skryta lite så sa min körskolelärare att "det här kommer du att hinna!" men jag var så extremt inblandad i det här projektet. Jag var kreativ producent, hade hand om manus, det var tidspress och allt annat så jag hann tyvärr inte. Jag hade certifikat och de gångerna jag inte körde på en parkering hade jag en lärare med mig i bilen, även om du inte ser honom i serien.

...Sofia Karemyr om att spela Ylvali Rurlings syster:

– Ingen av oss kommer från en bakgrund som ens är i närheten av det. Vi kommer båda från familjer som har funnits där. Syskonrelationen som Nicole och Maria har är ju väldigt stark, de är de enda som har funnits för varandra. Det var väldigt kul att få utveckla det tillsammans.

...Ylvali Rurling om representation:

– Jag vill inte vara med i serier som inte har en stark representation, alltså som inte bara har vita, strejta människor. Det var viktigt för mig att Nicole och Maria reagerade på det.

...Amir Chamdin om sin inspiration till "Partisan":

– När "Witness" kom med Harrison Ford var det någonting nytt eftersom den utspelade sig bland Amish-folk. Den här serien är väldigt inspirerad av "Avlyssningen". Coppola bygger en handling, men också en karaktär som har problem med sig själv, och så vill jag också göra. Allt är väldigt 70-talsinspirerat.

Kultur och nöje

"Dirty dancing" får ny uppföljare

Jennifer Grey och Patrick Swayze i den första 'Dirty dancing'-filmen under en utomhusvisning i New York i maj.
Jennifer Grey och Patrick Swayze i den första "Dirty dancing"-filmen under en utomhusvisning i New York i maj.
Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

1980-talsklassikern "Dirty dancing" får en uppföljare, och Jennifer Grey som var "Baby" i originalet, kommer även denna gång att dyka upp framför kameran.

– Det kommer att bli den slags romantiska och nostalgiska film som alla "Dirty dancing"-fans har väntat på, säger filmbolaget Lionsgates vd Jon Feltheimer.

Den första "Dirty dancing"-filmen från 1987 skildrar den omöjliga kärleksaffären mellan tonåringen Frances "Baby" Houseman (Grey) och dansläraren Johnny Castle (Patrick Swayze) på en semesteranläggning i Catskillsbergen under 1960-talet.

Filmen blev en biosuccé och drog in omkring 1,9 miljarder dollar. Dess ledmotiv “(I’ve had) the time of my life” vann både en Oscar och en Golden Globe och repliken "nobody puts Baby in the corner" har skrivit in sig i filmhistorieböckerna. Handlingen i den nya "Dirty dancing"-filmen avslöjas inte.

2004 kom uppföljaren "Dirty dancing: Havana nights" där Patrick Swayze, som avled i cancer 2009, dök upp som danslärare igen, men då i en mindre roll.

Kultur och nöje

James Wan gör "Knight rider"-film

Regissören James Wan ska producera en filmversion av 80-talsserien 'Knight rider'. Arkivbild.
Regissören James Wan ska producera en filmversion av 80-talsserien "Knight rider". Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Många minns nog tv-serien "Knight rider" med David Hasselhoff i huvudrollen. Nu ska James Wan, regissören bakom "Aquaman", producera en film baserad på den klassiska 80-talsserien, skriver Deadline.

"Knight rider", eller "Nattens riddare" som den svenska titeln löd när serien sändes i SVT på 80-talet, handlar om Michael Knight (David Hasselhoff) – en mystisk agent som färdas i den högtekologiska bilen Kitt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Lizzo värvas till Amazons strömningstjänst

Artisten Lizzo. Arkivbild.
Artisten Lizzo. Arkivbild.
Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den Grammyprisade artisten Lizzo har skrivit ett kontrakt med Amazon om att utveckla och producera tv-serier för strömningstjänsten Amazon Prime.

"Jag är så taggad över att få dela med mig av fantastiska berättelser till er", säger Lizzo i ett uttalande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Miley Cyrus har ny musik på gång

Miley Cyrus släpper singeln 'Midnight sky' den 14 augusti. Senare i år väntas artisten släppa sitt sjunde album. Arkivbild.
Miley Cyrus släpper singeln "Midnight sky" den 14 augusti. Senare i år väntas artisten släppa sitt sjunde album. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Miley Cyrus släpper nästa vecka den första singeln från sitt kommande album "She is Miley Cyrus", skriver Billboard.

Den amerikanska popstjärnan meddelade nyheten på sociala medier. Låten heter "Midnight sky" och ges ut den 14 augusti. Utgivningsdatumet för "She is Miley Cyrus", artistens sjunde album, har däremot inte presenterats än.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Kultur och nöje

Hollywood anklagas för undfallenhet mot Kina

Biograf i Peking, Kina. Hollywood kritiseras för att anpassa filmer efter den censurtyngda kinesiska filmarknaden. Arkivbild.
Biograf i Peking, Kina. Hollywood kritiseras för att anpassa filmer efter den censurtyngda kinesiska filmarknaden. Arkivbild.
Foto: Alexander F. Yuan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hollywoodjättar skräddarsyr filmer för att passa in på den lukrativa kinesiska filmmarknaden, skriver amerikanska Pen i en ny rapport.
PREMIUM

I den 94 sidor långa rapporten med titeln "Made in Hollywood, censored by Beijing" ("Gjord i Hollywood, censurerad av Peking") beskriver amerikanska Pen i detalj hur de största filmbolagen i Hollywood, men också stjärnregissörer, anpassar filmer efter Kinas censurlagar.

– Vår största oro är att Hollywood i allt högre utsträckning normaliserar självcensur för att möta Pekings förväntningar, säger James Tager, författare till rapporten och verksam i amerikanska Pen, till Hollywood Reporter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Johan Croneman ger ut självbiografisk roman

2006 fick Johan Croneman Gerhard Bonniers stipendium för kulturjournalistik. Arkivbild.
2006 fick Johan Croneman Gerhard Bonniers stipendium för kulturjournalistik. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Journalisten Johan Croneman ger ut en självbiografisk roman "Jag är olyckligt här" lyder titeln på boken som kommer i oktober. Croneman är sedan många år film-, tv- och sportskribent framför allt i Dagens Nyheter.

I sin bok skriver han om tillvarons mörker och om "beroendedjävulen", men också om kärlek, uppger förlaget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Lena Nymans egna texter i ny bok

Lena Nymans dagböcker och brev ges ut som bok. Arkivbild.
Lena Nymans dagböcker och brev ges ut som bok. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

När skådespelaren Lena Nyman gick bort 2011 lämnade hon efter sig 17 papperskassar med dagböcker. Hon hade själv fattat beslutet att de skulle göras tillgängliga för omvärlden.

Utifrån detta gedigna privatarkiv har filmregissören Isabel Andersson gjort en dokumentärfilm om Nyman som ska ha premiär under hösten. Under arbetet med filmen växte idén fram om att också låta publicera Lena Nymans texter i en egen bok. Nu i augusti kommer också "Dagböcker och brev 1962–1974" av Lena Nyman, som bok.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL